keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Voi sentään...

Eilen illalla olin töissä, mies oli ollut pikku neidin kanssa ulkona ja isommat tytöt olivat olleet kavereiden kanssa sisällä, nyt on kyse siis 8-10 v. tytöistä. Tytöt olivat meneet ilman lupaa toisen tytön huoneeeseen syöneet kaikki sipsit ja karkit mitkä Emmi oli ostanut omalla rahalla retkeä varten:( Eikä siinä vielä kaikki näin yksi päivä että myös tyttöjen kaverit käyvät meidän jääkaaapilla.. anteeksi nyt vaan, mutta en oikein sitä ymmärrä...tuntuu välillä ettei ole minkään näköisiä sääntöjä annettu miten käyttäydytään kylässä. Eikä siinä vielä kaikki, huomisia nimipäivä varten osamani iso domino paketti oli syöty melkein kokonaan... Meillä on myös Jutta valittanut että kaverit tutkii kaikki hänen kaapit ja laatikot hänen huoneessaan...... Mitäs mieltä olette tälläisestä käytöksestä, miten teillä toimitaan? Ymmärrän sen että  kysytään lupa että saadaanko me ottaa keksiä ja mehua?? mutta kun ilman lupaa mitään kysymättä mennään kaapille toisten kotona. välillä myös tarjoan tyttöjen kavereille välipalaa, mitä milloinkin jo vaikka olen leiponut jotain tai paistanut vaikka lättyjä ja tykkään laittaa tarjottavaa  heille, mutta sitä en käsitä että ilman minkäälaista lupaa otetaan ja syödään kaapit tyhjäksi, ja kiva jos tytöillekkin joskus tarjoillaan kavereiden luona välipalaa. Miten tähän asiaan puuttuisi???

Kivaa keskiviikkoa!

Hanna15 kommenttia :

 1. Meillä ei ole vielä tullut moista tilannetta eteen mutta sanoisin varmasti suoraan,nätisti ja selittäisin että ei ole hyvää käytöstä.Nykyään ei ole oikeasti mikään itsestään selvyys että lapsilla on hyvät käytöstavat.Minusta välillä tuntuu että tulee nipotettua omille lapsille liiankin pienestä :)

  VastaaPoista
 2. No minä antaisin tuollaisille kavereille porttikiellot ja kyllä kovasti keskustelisin jos oma tyttö olisi noissa mukana, rangaistus tulisi myös hänelle.

  VastaaPoista
 3. Meillä oli sama tilanne viime syksynä,ensin juttelin asiasta oman tytön kanssa(ja varmistin,ettei hän tee kavereiden luona samallalailla=D)ja seuraavan kerran,kun kyseinen tyttö meillä kyläili,keskustelin neitien kanssa ihan asiallisesti,etteivät aikuisetkaan voi kylään mennessään tutkia kaappeja tai ottaa itse jääkaapista syötävää,pitää odottaa että tarjotaan tai kysyä lupa ja viesti meni hyvin perille,enää sitä ei ole tapahtunut..Hieman kyllä mietin etukäteen,saako oma tyttö kuulla asiasta tyyliin "sun äitis on kauhee tiukkapipo",mutta pakkohan noihin on puuttua,muuten homma karkaa käsistä,tosin opin siitä miten käyttäydytään,pitäisi tulla kotoa,eikä kaverien kotoa=)Toivottavasti saatte asian sujuvasti hoidettua!

  VastaaPoista
 4. Vois olla meillekin porttikielto vastaavassa tapauksessa.
  Erään lasten kaverin meilläkyläilyt loppui yhteen kertaan, kun tämä yli 10v poika meni hyppimään likaisilla sukillaan meidän aikuisten vuoteelle ja vielä minun nähden...

  VastaaPoista
 5. Voi harmistus! Omat tytöt on vielä niin pieniä (2 ja 4), että eivät edes yllä kaapille saati jääkaapille, eikä noilla muutenkaan kavereita vielä käy. Omakohtaisia kokemuksia siis ei asiasta ole.
  Hankalaksi tuon tekee se, että teillä tytöillä on kavereita käymässä silloinkin, kun ei ole aikuisia kotona (kuten lapsilla nyt yleensä on). Pitäisi jotenkin saada sitten omat tytöt kieltämään niitä toisia, että ei saa ottaa ilman lupaa, jos ei kerran toisilla ole käytöstapoja sen vertaa.
  Jarna tuossa ehdotti porttikieltoa, ja se on varmaan tässä tilanteessa ihan hyvä juttu näin alkuun.

  VastaaPoista
 6. Anne, välillä tosiaan siltä tuntuu että mikään ei ole itsestään selvyys,sama juttu välillä tulee ehkä turhastakin sanottua liiaksi.

  Jarna,kyllä, kovasti keskusteltiin asiasta omien tyttöjen kanssa ja kyselin heiltä etteivät he vaan ole menneet kylässä kavereiden luona kaapeille ja eivät kuulemma ole menneet.Ikävää jos omatkin lapset käyttäytysivät kavereiden luona niin. Yritän vielä ottaa asian puheeksi kun näen kyseiset kaverit.

  VastaaPoista
 7. Kirsi, tosiaan oppi pitäisi tulla kotoa käsin, mutta meitä on niin moneen junaan ja aina pitäisi osata miettiä, miten asian ilmaisee nätisti,hyvä että saitte asian hoidettua sujuvasti.

  Sirkku, voi aika moista touhua, en itsekään tykkää että sägyssä pompitaan edes omat lapset ei saa pomppia olisin myös hermostunut moisesta käytöksestä.

  Maajo, sepä se juuri on hankalaa kun lapset ei vättämättä kehtaa sanoa ja vaikka sanovat ja kieltävät kavereita niin ei se välttämättä mene perille, niinkuin eilisessä tapauksessa oli käynyt.

  VastaaPoista
 8. meillä on ilmennyt hieman samanlaista käytöstä viimeaikoina. laitoin eräänä iltana popcorneja tarjolle ja söimme niitä terassilla poikani kanssa kun paikalle pörhälsi tyttäreni kaverinsa kanssa. tämä kaveri kaivoi eväsrasiansa (olivat juuri olleet retkellä) ja alkoi lapata popcorneja rasiaansa kysymättä mitään. siinä kohtaa sanoin tälle kaverille, että eikö ensin pitäisi kysyä lupa. ja nolona kysyikin sitten, vähän vain myöhässä. laatikolle on myös joku joskus mennyt ja siihenkin olen heti puuttunut. Ärsyttävintä mielestäni kuitenkin on se että jos meillä sattuu olemaan tytön joku kaveri kylässä juuri ruoka-aikaan niin jotkut istuvat myös pöytään tai jäävät seisoskelemaan pöydän ääreen. olenkin pyytänyt kavereita odottelemaan tytön huoneessa että saadaan syötyä. hitaasti oppi menee joillekin perille, aina pitää erikseen asiasta muistuttaa.

  VastaaPoista
 9. Ompas järkkyä käytöstä!Mua niin pistää vihaksi jos lapsilla ei ole mitään käytöstapoja!En sano, että omanikaan mikään enkeli on, mutta parhaani yritän että hyvät tavat tulisivat tutuksi jo pienenä.

  Itse olen sitä mieltä, että mihinkään toisten tavaroihin ei kosketa ilman lupaa. Ei nyt tietty jokaisesta lelusta erikseen tarvitse kysyä jos ne ovat vaikka samassa paikassa, mutta just joku toisten laatikoiden kollaaminen/aukominen on kyllä niin ärsyttävää!

  Pienet ei tietty ymmärrä vaan tykkää aukoa kaikkea mitä käteensä saa, mutta silloinkin kylässä on kyllä vanhempien puututtava siihen ettei vaatekaapista vedetä kaikkia alas.

  Hankalaa tietty kun sinun tapauksessa kyseessä on isommat lapset ja vanhemmat eivät välttämättä edes tiedä miten heidän lapsensa kylässä käyttäytyy. Itse sanoisin kyllä seuraavalla kerralla näille kavereille miten meillä käyttäydytään jos halutaan kylään tulla..

  VastaaPoista
 10. Juttelisin asiasta, jos tytöt tulevat uudestaan kylään. Saattaisin tosin kieltää mokomien vierailut kokonaan. Tosi kurjasti tehty.

  Meille ilmestyi muutaman kerran oven taakse tyttären päiväkotikaveri. Viisivuotias poika joka kuljeskelee yksikseen pitkin kyliä. Heppu vaati välipalaa, käytti rumaa kieltä ja vessahommissakin tarvitsi apua. Kerroin tiukasti että meillä ei kirota, eikä puhuta ampumisjuttuja. Mielestäni kylässä käyttäydytään perheen sääntöjen mukaan. Ilmeisesti säännöt olivat tylsät sillä visiitit loppuivat. Hieman huolissani olen pojasta tosin ollut, kun noin pienenä saa kuljeskella yksinään.

  VastaaPoista
 11. Voi miten kurjaa. :( Kyllä asia varmasti kannattaa ottaa tyttöjen kanssa puheeksi.

  Mä olen kans tänään jutellut Airin kanssa siitä, että me ei olla mikään ilmainen ravintola kaikille sen kavereille. Kävin eilen illalla kaupassa ja ostin sieltä leipäpaketin. Tänään kun tulin kotiin, oli leipäpaketissa pari siivua jäljellä. Selvisi, että Airi oli tarjonnut kavereilleen myös välipalaa. Muutama päivä sitten ostin mehujääpaketin, jossa oli 12 kpl. Yhden kerran annoin omille tytöilleni niitä ja kun kaksi päivää paketin ostamisen jälkeen olisin antanut taas, ei niitä ollut enää yhtään. Airi oli syönyt ne kavereiden kanssa. Aargh!

  Tänään sanoin Airille, että tästä lähtien aikuiset sopii, jos joku kaveri syö meillä. Muuten kaverit voivat syödä välipalansa ja jätskinsä omassa kodissaan. Aika näyttää, kuinka meni jakeluun...

  VastaaPoista
 12. Kuulostaa kyllä erikoiselta käytökseltä. Meillä oli isoveljen yhden kaverin kanssa aikoinaan samantyylistä lievempänä. Me vastuutettiin oma poika pitämään huolta, että kaverit käyttäytyvät meillä kunnolla. Itse kun ei aina oltu paikalla, kun pojat tulivat koulun jälkeen. Pojan kanssa sovittiin, mitä saa tarjota ja että hän on se joka hoitaa tarjoilun eikä kukaan muu mene meidän kaappeihin / jääkaappiin. Poika oli kyllä silloin hieman vanhempi noin 12-13 v. muistaakseni.

  Olen kyllä tytöillekin (5 ja 6v) sanonut, että tytöt voivat kylässä oleville kavereille kertoa meidän perheen säännöistä (esim missä voi leikkiä ja mitä tavaroita ottaa leikkiin), kun kaveri ei niitä voi tietää ja jos se ei auta, niin sitten pitää tulla sanomaan meille vanhemmille.

  VastaaPoista
 13. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 14. Sori, oli vähän liikaa vauhtia ja aikamoisia kirjoitusvirheitä... :-D

  Nämä ovat niin vaikeita ja varsinkin silloin, kun oma lapsi on niissä mukana.

  Jos oma lapsi on arka asettamaan kavereille (joilla saattaa olla vähän vaikeuksia ymmärtää kyläkäyttäytymistä) rajoja, niin homma menee vähän vaikeaksi. Yleensähän omatkin lapset ovat kuitenkin aina jollain tasolla noissa mukana ja mielellään sitten vierittävät suurimman syyn vieraan niskoille, ihan normaali defenssimekanismi siis. (oma kokemus kahdesta miehen lapsesta kymmenen vuoden ajan heidän ollessa 5 -15v).

  Joissakin tapauksissa porttikiellot voivat tosiaan olla ainoa vaihtoehto, mutta yleensä tilanteet toistuvat myöhemmin muiden kavereiden kanssa jos oma lapsi ei opi olemaan tiukempi noissa tilanteissa. Nämä ovat siis myös aikamoisia kasvunpaikkoja lapsille - kuinka pitää huoli oman perheen säännöistä ja silti "näyttää hyvältä" kaverin edessä. Sosiaalisen paineen sietoa ja itsetunnon kasvatusta siis :-)

  VastaaPoista
 15. satsuma, meillä on ilmennyt samaa notkumista pöydän ääressä, mutta ollaan kans sovittu että kaverit odottaa yläkerrassa tyttöjen huoneissa, sen aikaa että saadaa syötyä.

  Sini, Jep,yritän selvittää asiaa kun näen seuraavan kerran kyseiset lapset, samoilla ajatuksilla sinun kanssa.

  Tanjus, aika ikävää käytöstä tosiaan,pakkohan jonkun on asiaa puuttua tuollaisessa tapauksessa kun teilläkin kävi, mitä sitten kun lapsi siitä kasvaa ja vaikeudetkin kasvaa.

  Villa kaarnakallion emäntä,samoja asioita siellä teilläkin siis, onhan se vähän kurjaa ja vaikeaa selittää lapsille että ei tässä pysty koko kylän kavereita ruokkimaan, mutta toivotaan että asia alkaa menemään perille.

  M, juu olen nyt yrittänyt korostaa tytöille että pitää kysyä aikuiselta lupa, meillä yleensä aina jompi kumpi vanhemmista kotona, jos ottavat kavereiden kanssa jotain kaapista ja kaverit eivät tosiaan saa mennä kaapeille vaan heille sitten tarjoillaan sitä mitä tarjoillaan.

  Jassu,kiitos, oikein hyvä kirjoitus asiasta, kasvun paikkoja tosiaan tälläiset asiat ovat ja hyvä pointti on se että oppii tosiaan pitämään huolen oman perheen säännöistä ja tavoista.

  kiitos kaikille vielä hyvistä kommenteista asiaan liittyen.

  VastaaPoista

Kommentit piristävät aina :)