tiistai 2. joulukuuta 2014

Puolukkainen saaristolaisleipä




Puolukkainen saaristolaisleipä


1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
1 dl puolukoita
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja

Siirappivesi voiteluun
1 1/2 dl vettä
1/2 dl siirappia

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi kattilassa. Murenna hiiva joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää loput aineet eli siirappi, kaljamaltaat, vehnäleseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot. Sekoita kaikki aineet älä vaivaa taikinaa liikaa.
Voitele kaksi 2 litran vuokaa. Anna kohota leivinliinalla peitettynä 1 1/2 t. 

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Paista leipiä keskitasolla noin 2 t. 
Kun leivät ovat kypsyneet 1 1/2 t, valele ne kauttaaltaan siirappivedellä ja jatka paistamista vielä 30 min. Leivät ovat parhaimmillaan parin kolmen päivän päästä. Säilytä leivät jääkaapissa tai pakasta.

* Itse paistan aina saaristolaisleivät leivinuunin lämmössä, ei haittaa vaikka leivät unohtuisi uuniin hiukan pitemmäksikin aikaa, koska lämpö kuitenkin laskee uunissa koko ajan.*


*VINKKI*

Leipä on ihana kääräistä pakettiin ja antaa jouluna vaikka naapuriin tai opettajalle.


Tunnelmallista joulukuun alkua, monessa blogissa on ihania joulukalentereita joka päivälle, itse olen mukana Blogiringin perhebloginen omassa joulukalenterissa yhtenä päivänä. Kannattaa käydä päivittäin katsomassa ihanien blogien joulukalentereita, niistä saa hyviä vinkkejä jouluvalmisteluihin sekä mukavaa joulumieltä.


Hanna

2 kommenttia :

  1. Oi, kuulostaa hyvältä! En ole vielä uskaltautunut kokeilemaan saaristolaisleipien tekoa. Onneksi äiti on ;)

    VastaaPoista
  2. saaristolaisleivän tekoa on helppoa, mutta aikaa vievää puuhaa, kannattaa kokeilla!

    VastaaPoista

Kommentit piristävät aina :)