maanantai 12. tammikuuta 2015

Ennakointi arjessa 112 !

112-päivää vietetään Helmikuussa 2015. Perinteisesti päivä on ollut 11.2. Tänä vuonna kampanja-aika on lisätty koko viikon kestäväksi Tämän tärkeä aiheen teemana on tänä vuonna arjen turvallisuus ja kohderyhmänä erityisesti lapset, nuoret ja heidän vanhemmat. Pääsin tähän tärkeään kampanjaan mukaan blogiringin kautta. Meidän perheelle tärkeää arjen turvallisuutta ajattelin lähteä miettimään siitä mitä meillä tehdään joka päivä, nimittäin sitä RUOKAA kokkaillaan ihan joka ikinen päivä. Isommat tytöt 14 - ja 12-v. kokkailevat itsenäisesti joitain ruokia lähinnä välipaloja, paistavat kanamunaa, keittävät kaakaota, paahtavat leipiä ym. Tämän takia tärkeää on asioiden ennakointi, niin että heidän kanssaan on todella käyty läpi MITÄ vaara tilanteessa tehdään! Jos vaikka se rasva pannulla syttyy palamaan, niin tietävät meidän nuoretkin miten pitää siinä tilanteessa toimia.


Meiltä löytyy kotoa sammutuspeite näkyvältä paikalta keittiöstä, palovaroittimia löytyy alakerrasta kaksi ja yläkerrasta yksi. Näiden lisäksi meillä on myös häkävaroitin koska meiltä löytyy kolme tulisijaa missä poltetaan puita.
 Seuraavassa pieni video siitä miten pitäisi toimia hätätilanteessa.Lyhyesti sanottuna mitä elokuvassa halutaan kertoa.
Kun tilanne tulee päälle, se tulee yleensä täysin yllätyksenä.
Siksi on hyvä, että on ennakkoon opiskellut edes teoriassa mitä tekee kun jotain tapahtuu.
Esimerkiksi jos palavan rasvan päälle kaataa vettä, palo vain pahenee.
Siksi rasvapalossa palon saa parhaiten sammutetuksi tukahduttamalla sen. 
Tulihan tarvitsee ylläpitämiseen 4 eri asiaa. 1 syttyvää ainetta, esim tässä rasva. 2 riittävästi lämpöä.  3 happea. 4 katkeamatonta ketjureaktiota. 
Palon saa sammutetuksi kun poistaa 1 näistä neljästä elementistä. Esimerkki elokuvassa poistettiin hapen saanti.
 Lisäksi perheessä kannattaa sopia yhteisesti turvallisuuteen liittyvistä asioista, kuten missä  sitä sammutuspeitettä säilytetään.
Miksi muuten henkilö elokuvassa soitti 112 vaikka palo oli jo saatu sammutetuksi...?
 "Yhteistyössä 112-päivä"
Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kommentit piristävät aina :)