perjantai 26. kesäkuuta 2015

Ruukkuleipä!


Saan minäkin jotain kasvamaan ruukussa nimittäinen ruukkuleipää vaikka kaukana se on vihreästä :).

Ruukkuleipä on niin mahtavan näköinen leipä ja vielä oikein hyvääkin. 
Tämä leipä sopii illanistujaisiin niin että jokaiselle vieraalle voit tehdä vaikka oman ruukkuleivän mistä sitten saa itse murtaa palan suuhun vaikka kesäisen keiton tai salaatin kaveriksi, vähän vielä hyvää levitettä leivälle niin suosio on taattu! Esimerkiksi creme bonjour tuorejuustoa tai yrteillä maustettua voi levitettä.

Ruukkuleipä
(2 isoa tai 4 pientä ruukkua)

5 dl vettä tai maitoa
1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
75 g margariinia
11-13 dl sämpyläjauhoja

Lämmitä neste noin 42 asteiseksi. Lisää jokkoon pieneen jauhomäärään sekoitettu kuivahiiva. Lisää sitten suola, hunaja ja vähitellen jauhot ja lopuksi margariini. Taikina saa jäädä aika pehmeäksi. Vaivasin taikinan yleiskoneella. Kohota taikinaa noin 30 min. Vuoraa lasittamattomat ruukut leivinpaperilla ja leikkaa ylimääräinen leivinpaperi pois reunoilta. Leivo taikinasta niin monta isoa palaa kun sinulla on ruukkuja. Ruukut voi olla esim. 8-12 cm halkasijaltaan. Anna kohota ruukussa vielä noin 20 min ennen uuniin menoa. Paista leivät 175 c noin 25-30 min. Paisto aika vaihtelee ruukun koosta riippuen eli tarkkaile uuniin paiston aikana ja kun leivän pinta näyttää väriä saaneelta ruukut ovat varmasti silloin kypsiä. Leivät voi tarjoilla viipaloituna tai murtaa palan kerrallaan ruukusta.





Iloista ja aurinkoista viikonloppua!!

Hanna

4 kommenttia :

  1. Vastaukset
    1. Komea onkin hyvä sana kuvaamaan tätä leipää :)

      Poista
  2. Heh, onpa hauska. Pataleipää on tullut tehtyä, mutta tällaista en ole aiemmin nähnytkään. Täytyypä testata :)

    VastaaPoista

Kommentit piristävät aina :)