keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Vappu lähenee, Munkki resepti talteen!


Rinkilämunkit

5 dl maitoa
50g hiivaa
2 tl suolaa
1 1/2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
2 kanamunaa
13-15 dl vehnäjauhoja
100g  margariinia sulatettuna

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
Sekoita joukkoon suola, sokeri ja kardemumma.
Lisää jauhot vähitellen vaivaten taikinaa koko ajan  käsin tai esim. yleiskoneella.
Kaada joukkoon sulatettu margariini ja alusta taikina tasaisesti.
Anna taikinan kohoto lämpimässä paikassa liinan alla.
Leivo kohotetusta taikinasta pieniä pyöreitä pullia ja anna niiden kohota pellillä liinan alla peitettynä.
Reiän teen pulliin  niin että juuri ennen paistoa pyörittelen pullan keskelle reiän sormilla niin että tulee rinkulan muotoinen pulla. Rinkilämunkit kypsyy nopeammin kuin pyöreät.
Kypsennä munkit kuumassa öljyssä kattilassa  (180c ) kauniin ruskeiksi noin 3-4min koosta riippuen.
Nosta munkit esim. reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan ja kierittelen sitten sokerissa lautasen päällä tai paperipussin sisällä.

Muista että munkkien paisto on tarkkaavaista puuhaa, pidä kattilan vieressä kansi siltä varalta että saat laittaa sen kattilan päälle jos öljy alkaa kuumenemaan liikaa.
Minulla on sellainen vanha munkki kattila erikseen, missä teen aina vain munkkeja , paksupohjainen kattila/ pata on oikein hyvä munkkien paistamiseen.

Munkkien paisto vaatii hiukan kärsivällisyyttää ja tarkkaavaisuutta, Itse tehdyt munkit on kuitenkin niin hyviä ja kaiken vaivan arvoisia, että suositteln kokeilemaan jos et ennen ole tehnyt !!!

Munkkeja voit tehdä jo aiemmin valmiiksi ja pakastaa osan munkeista. Sitten vappuaattona vaan sulattaa ja sokeroida munkit, maistuvat ihan vasta paistetuilta näinkin.



Ihanaa kohta on Toukokuu!

Hanna


6 kommenttia :

  1. Kyllä näyttää hyvältä!
    Mä haaveilen munkkien paistosta, mutta jotenkin on tuntunut aina vaivallolliselta.. Mitenköhän taipuisi gluteenitoomaksi ja munattomaksi..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elisa :) Munkkien paisto on minusta melko helppoa ja nopeaa kun siihen hommaan ryhtyy. Gluteenittomia jauhoja voi käyttää munkki taikinaan samoin kun pullataikinaan, munan voisi korvata psylliumilla se tuo taikinaan lisää kuohkeutta ja sitkoa oletko kokeillut? Psylliumia laitetaan 5 dl taikina nestettä noin 1-2 rkl.

      Poista
  2. OI kun näyttää hyvältä! Kyllä itse tehdyt on vaan ihan parhaita, viime vuonna jouduin tekemään pari annosta, kun yksi meni ihan samantien parempiin suihin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anu! Niin minustakin ja munkkien paisto luo mukavan vappu fiiliksen !

      Poista
  3. Itse tehty on aina itse tehty siitä ei pääse mihinkään ja makukin suunmukainen, kun pystyy itsee päättämään mausteiden määrän. :)

    VastaaPoista

Kommentit piristävät aina :)